EDUCATION CONFERENCE DAY PROGRAM AGENDA

Friday, June 6, 2025 | Transplant Innovation Centre: 661 University Avenue, 9th Floor Room 9006 and 9119

(Virtual option for attendees)

PROGRA	VI.	
8:00 AM	Welcome and Introduction - Cynthia Tsien, MD (Moderator)	5 minutes
8:05 AM	KEYNOTE: Beyond the Gift: The Living Donor Journey and Long-Term Outcomes Speaker: Nazia Selzner, MD	60 minutes (45 min + 15 min Q&A)
9:05 AM	MORNING BREAK	10 min
9:15 AM	The Recipient's Perspective on Living Donation and Supporting Donors Speaker: Ms. Candice Coghlan	30 minutes (20 min + 10 min Q&A)
	This presentation will provide an overview of Candice's journey as a recipient, what the Centre for Living Organ Donation provides patients, families and donors and the pathway for living donors. At the end of the session participants will be able to:	,
	 Get an inside look at a patient's journey through living donation How the Centre for Living Organ Donation can support patients, families and donors going through their kidney and liver pathways 	
	3. Have a greater understanding of the journey a living donor goes through	
9:45 AM	The Donor's Journey: Giving the Gift of Life and Supporting Recipients in Finding a Donor Speaker: Ms. Heather Badenoch	30 minutes (20 min + 10 mir Q&A)
	Recognizing systemic inequities, this presentation will describe the benefits, model, and success rates of one- on-one communication support for the public and private appeals of patients facing the most barriers to finding living donors.	
	 At the end of the session, participants will be able to: 1. Recognize the common barriers patients listed for transplant face in finding a living liver or kidney donor 	
	 Understand the model and success rates for one-on-one communication support for public and private appeals for living donors Know the referral pathway to help a patient get this support 	
Fransplant Ir	nfectious Disease	95 minutes
10:15 AM	Moderator: Asma Syed, MD	5 min
10:20 AM	Vaccinations in Solid Organ Transplant Speaker: Deepali Kumar, MD	30 minutes (25 min + 5 min Q&A)

10:50 AM	Stewardship in Solid Organ Transplant Speaker: Shahid Husain, MD	30 minutes (25 min + 5 min Q&A)
11:20 AM	Cases in Solid Organ Transplant Speakers: Coleman Rotstein, MD; Ryosuke Yamamuro, MD	30 minutes <i>(25 min + 5 min</i> <i>Q&A</i>)
11:50 AM	LUNCH BREAK	60 minutes

12:50 PM – 3:45 PM	CONCURRENT SESSIONS		175 minutes
12:50 pm – 2:10 pm	LIVER TRANSPLANT (Room 9006)	LUNG TRANSPLANT (Room 9119)	
12:50 PM	Moderator: Cynthia Tsien, MD	Moderator: Nikki Marks, NP	5 minutes
12:55 PM	 Panel Discussion: Assessment and Management of Frailty Pre- and Post-Liver Transplant Speaker: Neta Gotlieb, MD Assessing for Frailty Speaker: Chaya Shwaartz, MD Managing Frailty - The Nutrition Aspect Speaker: Julie Statler, RD Managing Frailty - Pre and Post-Transplant Speaker: Daniel Santa Mina, RKin, CEP, PhD At the end of the session participants will be able to: 1. Describe the modalities to assess for frailty in the patient awaiting liver transplant 2. List methods to improve nutritional status in patients before and after liver transplant 3. Understand recommendations for improved muscle mass and function in patients before and liver 	Lung Transplant Candidacy Speaker: Matthew Binnie, MD	25 minutes (20 min + 5 min Q&A)
1:20 PM	transplant panel continues	Late Complications of Lung Transplantation Speaker: Ciaran Scallan, MD	25 minutes (20 min + 5 min Q&A)

1:45 PM	 Post-liver Transplant Pediatric Transition Clinic: Are We Ready? Speaker: Maria Miserachs, MD Synopsis: As pediatric liver transplant recipients grow into adolescence and adulthood, their medical, psychosocial, and developmental needs shift significantly. Ensuring a smooth and effective transition from pediatric to adult care is critical—but often complex. In this session, we will examine the evolving needs of this unique population and explore the current challenges and opportunities in building structured transition pathways. At the end of the session participants will be able to: 1. Understand the importance of a transition clinic 2. List the specific challenges adolescent patients face 3. Describe various interventions that can be implemented to address these challenges 	Role of the General Practitioner in Looking after a Lung Transplant Recipient Speaker: Chung-Wai Chow, MD	25 minutes (20 min + 5 min Q&A)
2:10 PM	AFTERNOON BREAK		10 minutes
	KIDNEY-PANCREAS TRANSPLANT (Room 9006)	HEART TRANSPLANT (Room 9119)	
2:20 PM	Moderator: Jeffrey Schiff, MD	Moderator: Yas Moayedi, MD	5 min
2:25 PM	Increasing access to Kidney Transplant for Highly Sensitized Patients: Kidney Paired Donation, Highly Sensitized Patient Registry and the Willing to Cross program Speaker: Edward Cole, MD At the end of the session participants will be able to: 1. Explain sensitization and impact	Advanced Heart Failure Referral Pathways Speaker: Juan Duero Posada, MD	20 minutes (15 min + 5 min Q&A)
	 Discuss improved access with the National Kidney Paired Donation and Highly Sensitized Registries Discuss role of Hard to Cross protocol for very highly sensitized 		
2:45 PM	Progress in Islet transplantation Speaker: Trevor Reichman, MD	The role of Primary Care Provider in Post-heart Transplant Care Speaker: Gillian Lester, RN	20 minutes (15 min + 5 min Q&A)
3:05 PM	Malignancy in Kidney Transplant Recipients – Screening and Aspects of Treatment Speaker: Abhijat Kitchl, MD	What is new in Heart Transplantation? Speaker: Yas Moayedi, MD	20 minutes (15 min + 5 min Q&A)

3:25 PM	Chronic Kidney Disease in Non-Renal Transplant Recipients Speaker: Jeffrey Schiff, MD	Common ER Problems: Heart Transplant Edition Speaker: Laura Goodliffe, MD	20 minutes (15 min + 5 min Q&A)	
All attendees to conference room 9006				
3:45 PM	Closing Remarks - Cynthia Tsien, MD		15 minutes <i>(10 min + 5 min</i> Q& <i>A)</i>	